TURRON - Spania
De origine araba, turrón-ul este specific sudului Spaniei, motiv pentru care se spune ca singurul turrón adevarat il poti gusta in Andalucia, unde gastronomia a fost puternic influentata de cea maura. Este un desert traditional de Craciun, pe baza de miere, albus de ou si migdale. Se spune ca el a fost inventat acum 500 de ani, in Jijona, un mic orasel in apropiere de Alicante. Economia intregului oras, in care exista si un muzeu dedicat turrón -ului, se concentreaza pe producerea popularului desert. Artizanii care il produc se numesc turroneros. Exista doua tipuri, ambele la fel de populare: turrón blando, de consistenta moale, asemanatoare untului de arahide, si turrón duro, produs in Alicante, asemanator cu nugaua. Mierea din care se face acest desert are o savoare speciala, datorita florilor salbatice care cresc in jurul Jijonei. Cel mai de calitate turrón este cel care poarta eticheta “Suprema” sau “Extra”.VINUL ROSU
Beneficiile vinului roşu nu reprezintă un mit. Medicii cardiologi recomandă acest tratament atât persoanelor bolnave, cât şi celor sănătoase, deoarece băutura face, într-adevăr, minuni. Un pahar cu 200 ml în fiecare seară face extrem de bine aparatului circulator. Taninurile, acele substanţe care dau culoarea roşie şi se găsesc în coaja strugurelui şi în codiţa lui, topesc grăsimile de pe artere şi menţin vasele curate. Au fost produse chiar medicamente din extract de codiţă de strugure, însă nu au făcut aşa minuni ca vinul roşu. Atât oamenii sănătoşi, cât şi cei care suferă de boli cardiovasculare ar trebui să bea un pahar de vin roşu în fiecare zi, de preferat seara, sau dacă nu este posibil zilnic, atunci să bea cât mai des.
VIN special din Italia - Castello di Ama - cantiati limitate